top of page

Zásady zdravého vánočního stravování

Vánoce jsou tady!

Pro někoho je to období dárků a radosti (pro děti), pro jiné zase období starostí, stresu a také přejídání. Jak to udělat, abychom se z Vánoc radovali jako malé děti?

  • Nestresujme se, o tom přece Vánoce nejsou. Stres je jedna z příčin civilizačních chorob a může vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Naučme se třídit věci na ty opravdu důležité a na ty méně podstatné. Je opravdu důležité nakoupit pro každého hromadu dárků, napéct kupu cukroví a naklidit celý byt. Jsou Vánoce opravdu jenom o tom?

  • Věnujme více času sobě a rodině. Vánoční svátky by měly být hlavně o příjemně stráveném čase se svými nejbližšími.

  • Střídmost v jídle, nepřejídejme se. Pokud se nedokážeme ovládat a sníme vše, kolem čeho projdeme, snažme se kolem toho chodit minimálně. Například si doma upečeme místo 20 druhů cukroví jen 3-4 druhy a to převážně hlavně ty sušší (bez šlehačkových, máslových a jiných krému). Při pečení používejme například celozrnnou či špaldovou mouku. Šetřeme s cukrem. Do cukroví použijme o 1/3 méně cukru než je psáno v receptu. Ani se ztuženými tuky a máslem to nepřehánějme. Jestli to lze, tak tuk nahraďme řepkovým olejem. Pokud člověk během dne mlsá, měl by tomu přizpůsobit hlavní chody během dne. Nevařte žádné omáčky, knedlíky, vývary a jiná hutná a tučná jídla. Dopřejte svému tělu menší porce lehčí stravy. Například na štědrý den usmažte jen tolik kapra, kolik sníte na štědrovečerní večeři. Jako přílohu zvolte bramborový salát s bílým jogurtem nebo s jogurtem a majonézou (1:1). Zbylé množství kapra si druhý den uvařte v páře, poduste na zelenině nebo na pórku v zapékací míse. Také nezapomeňte během svátků zakomponovat do svého jídelníčku luštěniny a různé obiloviny jako kuskus nebo bulgur a samozřejmě také zeleninu a ovoce.

  • Každý den se hýbejme. Neznamená to každý den trávit v posilovně (pokud sami nechceme), ale jít například do přírody na procházku, zaplavat si v bazéně nebo se projet na lyžích.

  • Opatrně s alkoholem. Alkohol je zdrojem velkého množství energie bez živin, tzv. prázdné energie. Vysoké dávky mohou přivodit zdravotní komplikace (poškození jater, přispět ke vzniku rakoviny tlustého střeva, konečníku,…). Za relativně bezpečné množství alkoholu za den se považuje 1 pivo nebo 0,2 - 0,3dl vína.

Příjemné strávení svátků vánočních přeje

Jana Hermonová

Výživový poradce studia Longevity Art

Doporučené články
Poslední příspěvky
Archiv článků
Spojte se s námi
  • Facebook Classic
  • YouTube Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page